Emisyon; işletmelerden, alan ve noktasal kaynaklı katı, sıvı veya gaz haldeki atık maddelerin, titreşimin, ısının veya gürültünün havaya suya veya toprağa doğrudan yada dolaylı olarak gerçekleşen salınımları olarak tanımlanmaktadır.
Çevre açısından emisyon; yakıt ve benzerlerinin yakılmasıyla; sentez, ayrışma, buharlaşma ve benzeri işlemlerle; maddelerin yığılması, ayrılması, taşınması ve diğer mekanik işlemler sonucu bir tesisten atmosfere yayılan hava kirleticileri olarak tanımlanır.
29/4/2009 tarihli ve 27214 sayılı Resmî Gazete’de “Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliği” yayımlanarak yürürlüğe girmiş ve bu yönetmeliğe istinaden, “Sanayi Kaynaklı Hava Kirliliğinin Kontrolü Yönetmeliği” ise 3/7/2009 tarih ve 27277 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.
Bu yönetmelik ile ;
– Sanayi ve enerji üretim tesislerinin faaliyeti sonucu atmosfere yayılan is, duman, toz, gaz, buhar ve aerosol halindeki emisyonların kontrol altına alınmasını,
– İnsan ve çevresinin, ortamdaki kirlenmelerden doğacak tehlikelerden korunmasını,
– Hava kirlenmeleri sebebiyle çevrede ortaya çıkan çevre halkına ve komşuluk değerlerine önemli zararlar veren olumsuz etkilerin giderilmesini,
– Bu etkilerin ortaya çıkmamasını sağlamak amaçlanmaktadır.
Emisyon izni; Sanayiden kaynaklanan hava kirliliğinin kontrolü için emisyon değerinin ölçülmesi işlemi ve alınması gereken izin belgesidir.
Emisyon İznine Tabi İşletmeler
– Hava emisyonu olan işletmeler,
– 29 Nisan 2009 tarih ve 27214 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliği” kapsamında yer alan işletmeler için emisyon kapsamında çevre izni alınması zorunludur.
27214 sayılı yönetmelikte ayrıca; yönetmeliğin EK-1 ve EK-2 listelerinde yer almayan işletmelerde de ilgili mevzuatta belirtilen esas ve hükümlere uyulması ve emisyon sınır değerlerinin aşılmaması gerektiği belirtilmektedir.
Yetkili merci, EK-1 ve EK-2 listelerinde yer almayan ancak ilgili mevzuattaki emisyon sınır değerlerini aşan işletmelerden de çevre izni veya çevre izin ve lisansı alınmasını istemektedir.
Çevre izni ve/veya emisyon izni olan işletmeler için, emisyon iznine esas ölçüm raporunun tarihi esas alınarak, Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliği kapsamında çevre izin ve lisansına tabi işletmeler her 2 yılda bir, izin anında öngörülen verilerden herhangi bir sapma olup olmadığını ve tesiste yapılan iyileştirmeleri rapor etmek zorundadır.
Yorumlara kapalı